Первыми словами заголовка исторического труда летописца Нестора были слова о происхождении Руси: «Откъуду есть пошьла Русьская земля?»
Новгород Великий никогда не относидся к Руси, да и сами новгродцы русью себя не считали. Поездки из Новгорода в Киев, Чернигов, Переяславль всегда рассматривались новгородским летописцем как поездки в Русь.
Например: «В то же лето на зиму иде в Русь архиепископ Нифонт с лучьшими мужи и заста князе с церниговьци стояще противу собе...».
«Ходи Мирославъ посадникъ из Новагорода миритъ кыянъ съ церниговьци, и приде, не успевъ ницто же: сильно бо възмялася вся земля Русская»
Новг. I лет. под 1135 г.
«Въ лЂто 6640 [1132]. ПрЂставися Мьстиславъ КыевЂ, Володимириць, априля въ 14; а Яропълкъ седе на столЂ, брат Мьстиславль. Въ се же лЂто хо/л.14./ди ВсЂволодъ въ Русь Переяславлю...»
«Въ лЂто 6650 [1142]. Епископъ и купьце и слы новгородьскыя не пущаху из Руси, и они не хо/л.22об./тяху иного князя, раз†Святопълка; и въда имъ Святопълка и-своею руку; въротивъся Гюрги, оже пустилъ сынъ свои Новугороду.»
«Въ лЂто 6654 [1146]. ПрЂставися въ Руси ВсЂволодъ мЂсяця июля.»
«Въ лЂто 6657 [1149]. Иде архепископъ новъгородьскыи Нифонтъ въ Русь, позванъ Изяславомь и Климомь /л.26./ митрополитомь: ставилъ бо его бяше Изяслав съ епископы Русскыя области, не славъ Цесарюграду.»
«Въ лЂто 6664 [1156]. ...дондеже придеть митрополитъ въ Русь».
«Въ лЂто 6673 [1165]. Поставленъ бысть Илия архиепископъ новъгородьскыи от митрополита Иоанна, при князи РусьстЂмь РостиславЂ, мЂсяця марта въ 28, на вьрьбницю, и приде Новугороду мЂсяця маия въ 11, при князи Новгородьстемь Святославе».
«Въ лЂто 6675 [1167].Въ то же лЂто приде Костянтинъ митрополить въ Русь. Въ то же лЂто выиде князь Святославъ из Новагорода на Лукы, и присла въ Новъгородъ, яко «не хоцю у васъ княжити». Новгородьци же цЂловавъше святую Богородицю, яко «не хоцемъ его», идоша прогнатъ его съ Лукъ. Онъ же услышавъ, оже идуть на нь, иде Торопьцю, а новгородьци послаша въ Русь къ Мьстиславу по сынъ. Новгородьци же того не бережаху и убиша Захарию посадника и Неревина и Несду бириця, яко творяхуть е переветъ дрьжаще къ Святославу. И налезоша собе путь на Вяць/л.35./ка и на Володяря; и иде Даньславъ Лазутиниць съ дружиною Кыеву къ Мьстиславу по сынъ; а Святославъ приде съ суждалци и съ братома и съ смолняны и съ полоцаны къ РусЂ. ... На ту же зиму ходи Мьстислав \33\ на Половьце, и победи е, и приведе полонъ въ Русьску землю толь сильно, яко и числа не бяше».
Въ лЂто 6685 [1177]. Преставися ГлЂбъ, князь Рязаньскыи, Володимири въ порубЂ. Въ то же врЂмя слепленъ бысть Мьстиславъ князь съ братомь Яропълкомь от стръя своего ВсЂволода, и пусти я въ Русь
Томь же лЂтЂ иде Романъ из Новагорода Смольньску. Тъгда же новгородьци послашася по брата его по Мьстислава въ Русь, и въниде Мьстиславъ въ Новъгородъ мЂсяця ноября въ 1, на святую безмездьнику Къзмы и Дамияна; а на зиму иде Мьстиславъ съ новгородьци на Чюдь, на Очелу, и пожьже всю землю ихъ, а сами отбегоша къ морю, нъ /л.43./ и ту ихъ досыти паде.
Въ лЂто 6688 [1180]. Переставися кънязь Мьстиславъ НовегородЂ Ростиславиць, вънукъ Мьстиславль, мЂсяця июня въ 14, и положиша и въ святЂи Софии у святыя Богородиця. И послаша новгородьци къ Святославу въ Русь по сынъ, и приведоша Володимира въ Новъгородъ, и посадиша и на столЂ въ 17 августа.
Въ лЂто 6689 [1181].... А новгородьци възворотишася от Дрьюцьска, пожьгъше городъ. Тъгда же на зиму показаша путь Володимиру Святославицю, и иде къ отцю въ Русь, а новгородьци послашася къ ВсЂволоду по князь, и въда имъ своякъ свои.
Въ лЂто 6709 [1201]. Новъгородьци богомь избранаго Митрофана въведоша въ епископью по Мартурии, и иде въ Русь ставитъся къ митрополиту съ новгородьскыми мужи и съ всЂволожими, и поставленъ бысть мЂсяця июля въ 3 день, на святого Уакинфа; .... А Варягы пустиша без мира за море. Того же лЂта сърубиша въ РусЂ городъ. А на осЂнь придо/л.63об./ша Варязи горою на миръ, и даша имъ миръ на всЂи воли своеи. (здесь мы ещё видим что новгороды, варяги и русь противопоставлены друг другу - т. е. это разные народы)
Въ лЂто 6719 [1211]. Приде Дмитръ Якуниць из Руси, и съступися Твьрдиславъ посадничьства по своеи воли старЂишю себе: .... и волею божиею възлюби и князь Мьстислав и вси новгородьци, и послаша и въ Русь ставитъся; и приде поставленъ архиепископъ Антонии и створи полату Митрофаню церковь въ имя святого Антония.
Въ лЂто 6722 [1214]. ... Въ то же лЂто изгони Всеволодъ Чьрмьныи сынъ Святославль, правнукъ Олговъ, внукы Ростиславле из Руси, тако река: «брата моя есте 2 князя повесили вы въ Галици, яко злодЂя и положили есте укоръ на всЂхъ;... И рече Твьрдиславъ посадникъ: «яко, братие, страдали дЂди наши и отчи за Русьскую землю, тако, братье, и мы поидимъ по своемь князи»
Въ лЂто 6723 [1215]. Поиде князь Мьстиславъ по своеи воли Кыеву, и створи вЂцЂ на Ярославли дворЂ, и рече новгородьцемъ: «суть ми орудия въ Руси, а вы вольни въ князЂхъ».
Въ лЂто 6726 [1218]. ... Того же лЂта приде \58\ из Володимиря архиепископъ Митрофан, и провадиша и новгородьци къ святЂи богородици БлаговЂщению. Поиде Мьстислав въ Русь; новгородци же послашася Смольньску по Святослава по Ростиславиця, и приде в Новъгородъ мЂсяця августа въ 1.
Въ лЂто 6729 [1221]. Показаша путь новгородци князю ВсЂволоду: «не хочемъ тебе; поиди, камо хочеши»; иде къ отцеви въ Русь.
В лЂто 6765 [1257]. Приде вЂсть изъ Руси зла, яко хотять Татарове тамгы и десятины /л.136./ на НовЂгородЂ; и смятошася люди чересъ все лЂто. ... Тои же зимы даша посадничьство Михаилу Федоровичю, выведше из Ладогы; а тысячьское Жироху даша.
(здесь вы ещё видим противопоставление Руси не только Новгороду, но и ладоге. Таким образом, Ладога и Новгород - не Русь)
Итак, что мы видим: вторая половина 13го века и Новгород - не Русь
В тему:
Зализняк: новгородцы себя русью не считали